En hormonell, og en oppvåknende plante

Det er vår! Og om våren skjer det så mye med plantene i stua (og ute såklart). En av plantene jeg var spent på denne våren var min Dracaena. Dette er den aller første planta jeg kjøpte. Den fikk flytte hjem til meg i januar 2013, da var den ca 30 cm høy og fikk lite kjærlighet. Den sto mørkt, og fikk nesten aldri vann. Men den har kjempet på og nektet å gi seg. Med en gang jeg begynte å gi den litt oppmerksomhet så begynte den å vokse masse!

Dracaena fragrans

Dracaena er en veldig lettstelt plante som tåler å tørke litt og som ikke krever enorme mengder lys. Dessuten finnes den i utrolig mange varianter, den jeg har er en Dracaena fragrans.

Dracaenaen begynte å bli veldig høy og litt skranten i vinter, med områder med små og visne blader. Mest sannsynlig er det på grunn av dårlige lysforhold, og at den til tider har blitt litt glemt (har dårlig samvittighet for det, men alt skal blir bedre fra nå av!). I og med at den var så stor behøvde den nok egentlig mer lys, men jeg hadde ikke plass nærmere vinduet i og med at andre planter fått høyere prioritet (sånn går det når man har ca 30 planter på 37m2).

For å dra i gang ny vekst og friskt bladverk så klipte jeg ned Dracaenaen i januar. Tidlig vår/vår er en fin tid å beskjære planter på siden de på denne tiden får mer lys, dermed vokser de mer og generelt trives bedre.

De avklipte delene av planten snittet jeg på skrå og satte i vann for å få de til å slå røtter. Er det ikke utrolig at planter kan danne nytt plantevev fra bare en del av planten? Dette er en prosess som heter regenerasjon, når en bit av en organisme kan gi opphav til en ny organisme. Det er simpelthen en måte å klone planten. Regenerasjon er vanligst blant planter, men finnes i dyreverdenen også! Et eksempel er sjøstjerner, som kan gro ut de resterende delene av kroppen kun fra én enslig arm! (Brooker m.fl. 2011, s. 1071-1072)

Regenerasjon hos planter er hovedsakelig styrt av ulike hormoner. Det er det er stort sett det lokale forholdet mellom hormonene auxin og cytokinin som avgjør om cellene i området skal bli rot-celler eller skudd-celler, og dermed bestemmer om det skal vokse ut en rot eller et skudd. Mest auxin gir rotskudd, og mest cytokinin fører til skudd eller blader (Ikeuchi m.fl. 2016). Studier på Arabidopsis (en klassisk forsøks-plante) har vist at hvis man kutter av et blad fra planten så øker nivået av hormonet auxin ved såret på bladet. Denne økningen av auxin fører til at en håndfull spesifikke gener utrykkes, og dette igjen fører til at visse celler i området omgjøres til celler som kan bli røtter (Lui m.fl. 2014). (les mer om regenerasjon på Store norske leksikon her)

Etter to måneder var det kommet antydninger til skudd og rot-dannelse på de avskårne plantene og nye skudd på morplanten.

Etter ytterligere tre uker hadde de avskårne fått mye mer røtter og skuddene hadde vokst mye, så det lover godt. Morplanten hadde også vokst en del. Nå har de avskårne delene av planta fått nye hjem, der jeg er sikker på at de vil trives. Bra for meg å få mer plass, og bra for de å få en ekstra plante, og bra for planta som får ny og fin vekst! Vinn vinn vinn.

Oxalis triangularis

En annen plante jeg var spent på denne våren var min Oxalis triangularis.

Denne kjøpte jeg i forrige sommer, og høsten 2017 klipte jeg den helt ned og satte den i boden (mørkt og kjølig). Den har fått stå helt uberørt fram til nå for et par uker siden. Hverken vann eller sollys har den fått.

Oxalis triangularis har en rotknoll som den vokser fra (sånn som georginer/dhalia og begonia også har), og derfor tåler den å «overvintre» på denne måten, i dvale. Dette er en fin måte å ta vare på denne planten på, så man kan ha den år etter år. Skal man dele på knollen, så er det nå helt på slutten av dvaleperioden man bør gjøre dette. Da deler man knollen, planter de i hver sin potte, og så vanner.

For et par uker siden tok jeg den altså fram, satte den i vinduskarmen og vannet den godt. Etter bare noen få dager begynte skuddene å komme!

Mellom de to bildene over er det kun én dag (og litt fjerning av døde stilker) som skiller!

Ved å gi Oxalis triangularis denne dvaleperioden vil den trives mye bedre nå på sommeren!

Kos dere i sola i uka som kommer, det skal bli så fint vær! ☀☀☀

 

Kilder:

Brooker, R. J.,Widmaier, E. P.,Graham, L. E. og Stiling, P. D. (2011) Biology, 2. utgave. New York, McGraw-Hill, s. 1071-1072.

Ikeuchi, M., Ogawa, Y., Iwase, A. og Sugimoto, K. (2016) Plant regeneration: cellular origins and molecular mechanisms. Development 143, 1442-1451, DOI: 10.1242/dev.134668

Liu, J., Sheng, L., Xu, Y., Li, J., Yang, Z., Huang, H. og Xu, L. (2014).WOX11 and 12 are involved in the first-step cell fate transition during de novo root organogenesis in Arabidopsis. Plant Cell 26, 1081-1093.  DOI: https://doi.org/10.1105/tpc.114.122887


Tags


Du kanskje også vil lese:

I våres kom jeg over en annonse på finn.no der utgåtte stoffprøver fra Hovden Møbler ble gitt bort. Selv om det er utgåtte farger, så er det veldig fine og solide stoffer. Det er [+]

Les Hele Prosjektet

Nå er det høysesong for loppemarked, og en super mulighet for å finne fine, brukte plagg! Det er veldig mange kvalitetsplagg der ute, men i blant så er det litt rare snitt men fine [+]

Les Hele Prosjektet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}