Hemmelig treboks

Jeg snublet over denne filmen av en hemmelig boks (puzzle box) og måtte bare prøve å lage en selv! Og heldig som jeg er så har jeg tilgang til en sløydsal med høvler, båndsag, tvinger og alt annet av verktøy jeg måtte trenge.

Denne boksen kan bare åpnes om man vet hvordan… Den har nemlig en låsmekanisme ved hjelp av et par magneter og en liten jernsøyle. Når den er i låst posisjon hindrer jernsøylen en i å skyve de to delene fra hverandre. Ved et lite dunk på rett sted faller jernsylinderen i et dypere hull i boksen og da er det mulig å skyve opp boksen.

Dette gjorde jeg for å lage boksen:

Treverket jeg startet med var ikke helt rett så jeg startet med å høvle. Det er så tilfredsstillende å høvle, flatene blir så jevne og fine.

Videre så kuttet jeg ut tre like store kvadrater på 7,5 x 7,5 cm. Den ene kvadratet passet jeg på å sage litt større (rett utenfor linjene jeg tegnet opp) siden denne skulle sages opp i mindre biter og sagen spiser ca 3 mm. Et kvadrat var til lokk, et kvadrat til bunn og det kvadratet som var litt større var til delene til skyvemekanismen i midten. Det største kvadratet ble kutte i fem deler diagonalt og med en 25° vinkel på sagbladet. Jeg sagde slik at tverrsnittet av de tre største delene ble trapeser og for de to mindre hjørnedelene ble det halve trapeser. Det var veldig viktig at de diagonale linjene (sett ovenfra på klossen) ble parallelle for at det skulle være mulig å skyve de ulike delene fra hverandre etter at de var limt fast i bunnen og toppen på boksen.

Deretter pusset jeg de stedene av boksen som det ville være vanskelig å komme til etter å ha limt sammen delene. Av delene fra klossen som var blitt sagd diagonalt tok jeg den midtre og de to ytterste delene og limte de på den nedre delen av boksen (disse delene er merket B på bildene) og de to resterende delene fra den sagde klossen ble limt på kvadratet som skulle bli lokket (merket A på bildene). Disse bitene ble limt på bunnen og toppen av boksen som vist på bildet under.

Enn så lenge er jo dette ikke en boks, men heller en massiv trekloss. For å hule den ut den brukte jeg en drill og boret bort det meste av det jeg ville fjerne. Deretter fjernet jeg det resterende og finpusset innsiden med ulike bits på dremelen etterpå.

Så mer pussing! Både på innsiden og utsiden. For at sidene skulle bli helt jevne pusset jeg boksen som lukket og holdt den fast i rett posisjon med en klemme under pussingen.

For å lage låsmekanismen på boksen boret jeg hull i det ene hjørnet på både lokket og den nedre delen på boksen slik at disse hullene kom rett ovenfor hverandre når boksen var lukket. Her var det viktig å være nøyaktig! Jernsylinderen (en avsagd del av en rund jernstang) skulle akkurat passe i hullet for å gi best mulig låsemekanisme. Hullet i den nedre delen av boksen rommer hele jernsylinderen, mens hullet i lokket er bare halvparten så dypt som lengden på sylinderen.

Hullene ble så finpusset med dremel, og jernsylideren ble også pusset på endene. For at jernsylinderen skulle holde seg på plass selv om boksen ble rotert så limte jeg en magnet i bunnen av hver av hullene. Disse magnetene er akkurat sterke nok til å holde sylinderen, men slipper den ved et lite dunk.

Da var det bare å pusse enda litt mer, med enda litt finere sandpapir og så olje boksen. Så var den klar!


Tags


Du kanskje også vil lese:

I våres kom jeg over en annonse på finn.no der utgåtte stoffprøver fra Hovden Møbler ble gitt bort. Selv om det er utgåtte farger, så er det veldig fine og solide stoffer. Det er [+]

Les Hele Prosjektet

Det er vår! Og om våren skjer det så mye med plantene i stua (og ute såklart). En av plantene jeg var spent på denne våren var min Dracaena. Dette er den aller første [+]

Les Hele Prosjektet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}