Puffer med usynlig glidelås

I våres kom jeg over en annonse på finn.no der utgåtte stoffprøver fra Hovden Møbler ble gitt bort. Selv om det er utgåtte farger, så er det veldig fine og solide stoffer. Det er så fint at de ikke bare kaster dem, men faktisk gir de vekk! Stoffprøvene var på 30 x 60 cm, så da var de store nok til å lage noe av dem. Jeg hadde ingen plan om hva jeg skulle lage da jeg dro dit, så jeg bare plukket ut de fargene jeg likte best, og tok med meg så mye jeg hadde plass til på sykkelen.

Etter litt tenkning ble det altså puffer i grått og oransje. I og med at jeg hadde begrensninger i mengden stoff, måtte jeg legge en god plan for hvordan puffene skulle sys sammen. Etter litt skissering falt jeg på å lage en lysegrå, og en mørkegrå puff med en oransje horisontal stripe litt over midten. Det hadde jeg akkurat nok stoff til.

Sidestykkene ble laget med tre grå og et oransje stoffstykke per puff, og toppen og bunnen ble laget med to grå stoffstykker per topp/bunn. Rektangelet som skal bli siden på puffene vil bli 38 cm i høyden og 168 cm i lengden, og da måtte sirklene som gir toppen og bunnen ha en diameter på 56 cm (da er det inkludert et sømrom på 1,25 cm på sirklene). Den oransje remsen er 8 cm i høyden, mens de grå remsene er 10 og 20 cm høye. Jeg valgte å sy sammen de vertikale sømmene først (utenom den siste, for der skal glidelåsen være). Dette gjorde jeg for å kunne sy de horisontale sømmene som en lang søm, for å unngå ujevnheter i den oransje stripa der de vertikale sømmene møtes.

En ting som er litt kjedelig, men utrolig viktig når det kommer til sying, er å presse sømmene. Det gir en mye bedre finish, og produktet ser med en gang mer profesjonelt ut. Bare se på bildene under! I og med at det er en del polyester i stoffene jeg syr med her tok jeg bakepapir mellom strykejernet og stoffene når jeg hadde på relativt høy varme. Dermed unngikk jeg smeltet stoff på strykejernet mitt.

På disse puffene prøvde jeg meg på å sette inn en såkalt usynlig glidelås. Denne typen glidelås har taggene vendt innover, og må sys fast på ekstra omhu for at det skal bli fint. Men klarer man det, blir det superfint!

Det første man gjør da er å nåle fast glidelåsen, som vist på bildet under, og deretter sy glidelåsen fast med sik-sak i kantene. Dermed slipper man å ha nålene i veien når man skal sy resten.

Det finnes en egen type symaskinfot for å sy usynlige glidelåser. Disse koster en del, så jeg forsøkte med en annen type fot (som fulgte med symaskinen), og det gikk helt fint. Den foten jeg brukte har en kant på undersiden, og dermed kunne jeg legge glidelåsen langs med denne kanten da jeg sydde.

Trikset med å sy på en usynlig glidelås, er at man må sy veldig nære taggene. Denne typen glidelås har taggene «brettet» innover, så for å sy nærme taggene må man brette de ut og så sy (se bildet under). Her må man ta seg god tid, og sy rett innenfor denne bretten. Får man dette jevnt og nære bretten, vil glidelåsen så og si ikke være synlig fra rettsiden.

Glidelåsfoten jeg brukte

Slik ser den ut ferdig påsydd fra vrang- og rettsiden. En smule irriterende at jeg ikke var mer nøyaktig i syingen av den oransje remsen, men jaja, kan jo ha den siden inn mot veggen eller noe.

Toppen og bunnen er simpelthen to sirkler. For å få de store nok sydde jeg sammen to rektangler, og så klippet ut en sirkel med 56 cm i diameter.

Topp og bunn

Etter å ha sydd bunnen og toppen fast i sidestykket var puffene ferdige! Jeg har fylt de med jakker, klær og stoffer som ikke er i bruk. Praktisk og dekorativ oppbevaring av sesongbetonte plagg, og kommende syprosjekter.

✨De ferdige puffene✨

Gleder meg til å sitte på en av puffene foran peisen med en kopp te i høst.


Tags

gjenbruk, møbel, oppbevaring, Puffer, Sy, usynlig glidelås


Du kanskje også vil lese:

Det er vår! Og om våren skjer det så mye med plantene i stua (og ute såklart). En av plantene jeg var spent på denne våren var min Dracaena. Dette er den aller første [+]

Les Hele Prosjektet

Nå er det høysesong for loppemarked, og en super mulighet for å finne fine, brukte plagg! Det er veldig mange kvalitetsplagg der ute, men i blant så er det litt rare snitt men fine [+]

Les Hele Prosjektet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}