Skjørt i fløyel

Nå er det høysesong for loppemarked, og en super mulighet for å finne fine, brukte plagg! Det er veldig mange kvalitetsplagg der ute, men i blant så er det litt rare snitt men fine stoffer. Da er det fint å kunne noen enkle triks med symaskinen for at plaggene skal sitte som et skudd til akkurat deg.

Her kommer et prosjekt jeg hadde med å sy om en kjole. Kjolen er ikke fra loppemarked, men fra en byttekveld jeg hadde med noen venninner for en stund siden. Denne kjolen ble i sin tid sydd av tanta til en venninne (@planteglede). Det er så fint med plagg som får leve flere liv og har en historie!

Den hadde ikke verdens beste passform til meg, men stoffet var så fint så jeg jeg kunne ikke dy meg fra å lag noe av det. Det måtte bli et grønt fløyelskjørt.

Kjolen i sin originale form til venstre og det ferdige skjørtet til høyre.

I tillegg til den grønne fløyelen hadde jeg litt lys grå fløyel som passet perfekt til det grønne, så det fikk være med som detaljer på skjørtet.

Dette gjorde jeg for å sy om kjolen

Jeg startet med å tegne opp et mønster til skjørt på papir. Her brukte jeg et mønster som følger med boka «Sy det selv» («Love at first stitch») av Tilly Walnes. Dette er en veldig bra sybok som veiedere deg steg for steg gjennom ulike syprosjekter, jeg har lært masse av den (obs ikke spons 🙂 ). Jeg måtte gjøre noen små justeringer i mønsteret for å få riktig størrelse og lengde på skjørtet.

Etter å ha tegnet opp og klippet ut mønsteret i papir, tok jeg opp sidesømmene og armene på kjolen for å kunne overføre mønsteret til stoffet.

For å overføre mønsteret til stoffet brukte jeg rissehjul og gjennomslagspapir.

Et problem jeg fikk var at den nederste delen av mønsteret var bredere enn det kjolen var. Derfor måtte jeg skjøte på med stoff fra armene for at skjørtet skulle bli vidt nok.

De ferdig utklipte delene til skjørtet. Til båndet rundt midjen behøvdes også vliselin, så det ble klippet ut og strøket på. Da var det bare å sy sammen delene. Når jeg sydde med rettsidene mot hverandre så skled stoffene mye i det de kom under trykkfoten. Dette er fordi stoffene ikke ligger helt inntil hverandre på grunn av «hårene» på fløyelen. Men ved å nåle masse og ta meg god tid gikk det greit.

I boka til Tilly Walnes brukes det en «usynlig» glidelås (der taggene på glidelåsen er på innsiden og dermed gjemt) som skal sys inn bak på skjørtet. Jeg brukte glidelåsen som var på kjolen, og denne var ikke en «usynlig» glidelås. Det ble ikke så pent å ha denne bak, så her var det bare å sprette opp igjen!

Etter å ha sprettet opp glidelåsen bak og sydd igjen, så satte jeg inn glidelåsen i siden. Her ble den ikke så synlig, og skjørtet falt mye finere enn når glidelåsen var bak.

Da gjensto det å feste tråder og sette på linjene med lysegrå fløyel. Den lysegrå fløyelen klipte jeg to remser av, sydde kantene, og sydde de på hver sin side av skjørtet.

Klart! Jeg er sikker på at dette plagget har et langt liv foran seg!

 


Tags


Du kanskje også vil lese:

I våres kom jeg over en annonse på finn.no der utgåtte stoffprøver fra Hovden Møbler ble gitt bort. Selv om det er utgåtte farger, så er det veldig fine og solide stoffer. Det er [+]

Les Hele Prosjektet

Det er vår! Og om våren skjer det så mye med plantene i stua (og ute såklart). En av plantene jeg var spent på denne våren var min Dracaena. Dette er den aller første [+]

Les Hele Prosjektet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}